İçeriğe geç

İŞten Çıkış Kodu Yanlış Bildirilen Işçi Ne Yapmalıdır

SGK çıkış kodu yanlışlığı nasıl düzeltilir?

SSI istihdam fesih kodları, işveren tarafından SSI sisteminde 10 gün içinde değiştirilebilir. Bu süre sona erdiğinde, çalışan ve işveren, fesih tarihinden itibaren 30 gün içinde bir talepte bulunarak SSI fesih kodu ve işsizlik yardımlarında geriye dönük değişiklik talep edebilir.

Hatalı işten ayrılış bildirgesi nasıl düzeltilir?

Fesih bildirimleri on günlük sürenin dolmasından sonra Türkiye İş Kurumu sistemine girildiğinden, düzeltme talebi Türkiye İş Kurumu’na iletilmelidir. Çalışan yalnızca Türkiye İş Kurumu’na başvurabilir. Çalışanın fesih yasasını düzeltmek için işverene karşı dava açması da mümkündür.

İşten çıkış kodu düzeltme dilekçesi nereye verilir?

İşveren, işten ayrılma tarihinden itibaren ilk 10 gün içinde fesih kodunu doğrudan çevrimiçi sistem üzerinden tek taraflı olarak değiştirebilir. Fesih tarihinden itibaren 10 gün geçmişse, işveren bağlı olduğu sosyal sigorta kuruluşundan fesih kodunun düzeltilmesini talep etmelidir.

SGK işten çıkış kodu düzeltme cezası var mı?

Çıkış kodunun doğru olup olmadığı konusunda SGK ve İŞKUR tarafından herhangi bir kontrol veya denetim yapılmamaktadır. Yanlış veya hatalı bildirim durumunda herhangi bir ceza uygulanmamaktadır.

İşten çıkarma kodu sonradan değişir mi?

Çalışanın işten çıkış kodunun düzeltilmesini bizzat SGK’dan talep etmesi mümkün olmamakla birlikte, işsizlik ödeneği başvurusu sırasında İŞKUR’dan işten çıkış kodunun düzeltilmesini talep etmesi mümkündür.

Çıkış kodları önemli mi?

Fesih kuralları: işsizlik yardımı, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi çalışan haklarını etkileyebilir. Bu nedenle çalışanların iş yerinden ayrılırken çıkış kodlarının açıkça bildirilmesi önemlidir.

SGK bildirgesi nasıl düzeltilir?

Ancak onay süreci tamamlandıktan sonra belgeler yalnızca görüntülenebilir ve hiçbir değişiklik veya silme işlemi yapılamaz. E-beyanname uygulaması kullanılarak değişiklik veya silme için girilen orijinal belgeye ek veya iptal belgeleri girilebilir.

İşten ayrılış bildirgesi iptal edilebilir mi?

(İşe başlama tarihini izleyen ilk iş günü saat 23:00’ten itibaren.)

46 kodu ile işe engel mi?

46- 4857/25-II-E İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanma, hırsızlık yapma veya işverenin meslek sırlarını açıklama gibi dürüstlük ve sadakatle bağdaşmayan davranışlarda bulunması. 47- 4857/25-II-F İşçinin, işyerinde yedi günden fazla hapis cezasını gerektiren bir suç işlemesi ve cezasının ertelenmemesi.

İşveren işten çıkış kodunu görebilir mi?

10 gün sonra SSI’ye yazılı talepte bulunulması gerekir. Fesih kodunu öğrenmek isteyen çalışanlar e-devlet üzerinden fesih bildirimi sayfasını görüntüleyebilirler. İşveren kodu girdiğinde, yani fesih bildirimi verdiğinde kod görüntülenebilir.

SGK işten çıkış kaç gün geriye dönük?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için sigortalının fesih bildiriminin, hizmet sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren 10 gün içinde e-sigorta üzerinden yapılması zorunludur.

22 kodu ile işten çıkarma tazminat alabilir mi?

SSI 22 Çıkış Kodu tazminat ve işsizlik yardımı alabilir mi? Oldukça karmaşık olduğundan, bu kod kapsamında işten çıkarılan çalışanın kıdem tazminatı, fesih koruması ve işsizlik yardımı alıp almayacağı net değildir.

İşten Çikiş Kodu Nasıl Düzeltilir?

SGK’ya yapılan fesih bildiriminde yanlış veya gerçeğe aykırı fesih kodu bulunması ve fesih tarihinden itibaren 10 gün geçmemiş olması halinde, işveren e-tebligat sistemi aracılığıyla kolaylıkla düzeltme yapıp bildirimi iptal edip yeni bildirim düzenleyebiliyor.

Meslek kodu yanlış girilen işçi ne yapmalı?

SSI’ye dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir. İşveren bu işlemler sonucunda herhangi bir idari ceza ile karşılaşmaz. Ancak SSI tarafından yapılan soruşturma sonucunda meslek kodunun yanlış belirtildiği ortaya çıkarsa işveren para cezası ile karşı karşıya kalır.

SGK işten çıkış kodları neden önemlidir?

Ancak SSI fesih kodu, fesih bildirimi için doldurulacak bir alandan daha fazlasıdır, hem işveren hem de çalışan için büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu yasada belirlenen çalışanın işten çıkarılma nedenine bağlı olarak, çalışanın kıdem tazminatı ve işsizlik yardımı gibi haklar alıp alamayacağını belirleyecektir.

SGK kodu nasıl değiştirilir?

Öncelikle Sigortalı İşe Giriş ve Fesih Beyannameleri uygulaması üzerinden e-SGK şifrenizi kullanarak SGK işe giriş sistemine giriş yapın. Buraya girdikten sonra işe giriş beyannamesi güncelleme menüsüne girin. Daha sonra iş kodunu güncellemek istediğiniz kişinin T.C. numarasını girin ve “Sorgula” butonuna tıklayın.

Sigorta kodu değişir mi?

İş anahtarı değiştirildiğinde, işverenin ödediği aylık primler değiştirilen pozisyona bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Güncelleme sonrasında çalışanın bordro ve muhasebe hesaplarında gerekli değişikliklerin yapılması gerekmektedir.

46 kodu ile işe engel mi?

46- 4857/25-II-E İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanma, hırsızlık yapma veya işverenin meslek sırlarını açıklama gibi dürüstlük ve sadakatle bağdaşmayan davranışlarda bulunması. 47- 4857/25-II-F İşçinin, işyerinde yedi günden fazla hapis cezasını gerektiren bir suç işlemesi ve cezasının ertelenmemesi.

SGK çıkış bildirgesi kaç gün içinde iptal edilir?

(İşe başlama tarihini izleyen ilk iş günü saat 23:00’ten itibaren.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir