İçeriğe geç

Kırtasiye Kökü Nedir

Kırtasiye Türkçe mi?

Arapça kökenli olan kırtasiye kelimesi, aynı zamanda kağıt kullanılarak yapılan işlemleri ifade eder.

Ödev kelimesinin kökü nedir?

Ödev – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe pay- fiilinden Yeni Türkçe eki +Av ile türemiştir.

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Hangi kelime kökeni?

hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından ve Eski Türkçe +kI ekinden türemiştir.

Kırtasiyenin kökü nedir?

Yazı kağıdı – Nişanyan Sözlük. Arapça ḳirṭās قرطاس “papirüs [eski], kağıt” kelimesinden türemiştir, bu kelime Arapça ḳrṭs kökünden ve +īya(t)¹ ekinden gelmektedir.

Eski Türkçe okul ne demek?

Türkçe karşılığı aranan kelimelerden biri de MEKEP’tir.

Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

KısA kökü nedir?

Bu kelime, Eski Türkçe “sıkmak, sıkıştırmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türemiştir. Daha fazla bilgi için makaleye bakın.

Türemiş kökü nedir?

GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.

Uykunun kökü nedir?

Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.

Yağmur kökü nedir?

Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.

Kasabanın kökü nedir?

Şehir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ḳṣb kökünden gelen Arapça ḳaṣaba(t) قصبة “duvarla çevrili yerleşim yeri, müstahkem yer” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, faˁala(t) ölçüsünde Arapça ḳaṣaba قصب “kesmek” fiilinin ism-i merre’sidir.

Ay Türkçe mi?

Eski Türkçedeki āy kelimesinden türemiştir; “gök cismi, zaman birimi”.

Hoş Türkçe mi?

güzel – Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça χʷoş veya χoş خوش “güzel, hoş, hoş” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.

Gün Türkçe mi?

Menşei. Eski Türkçe kün‎ (kün).

Oku kelimesi Türkçe mi?

4. “Kare” kelimesi Türkçe-Türkçe dışındaki bazı Türk dillerinin sözlüğünde de yer almaktadır. Türkçe sözlükte okunan fiil şu anlama gelir: 1. Bir metni oluşturan harflere ve karakterlere bakmak ve bunları çözümlemek veya telaffuz etmek. 2. Yazılı bir metnin ne iletmek istediğini öğrenmek.

Okullar Türkçe bir kelime mi?

Okul kelimesinin kökeni eski Yunancadaki “skhole” kavramına dayanır ve boş zaman anlamına gelir.

Eğitim Türkçe bir kelime mi?

Dîvânu Lügâti’t-Türk’ten itibaren ses ve anlam değişiklikleriyle kullanılmaya başlanan “eğitim” sözcüğünün etimolojisi, Eski Türkçedeki “igi”, “igid”, “igid-mek” gibi sözcük köklerine dayanmaktadır ve “hayvan veya köle beslemek, büyütmek” anlamına gelmektedir.

Kitap Türkçe bir kelime mi?

Etimoloji. Kitap kelimesi Arapça bir kelimedir. Aslen ketebe (yazmak) kelimesinden gelen kitab (yazılı, yazılı) kelimesidir. Türkçede “bitig”, diğer yazımları “bitik” veya “betik”tir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Oğuzeli Escort