Köseoğlu'nun aşureleri ilgi görüyor

Muğla'nın Menteşe ilçesinde Zeliha Köseoğlu'nun yaptığı aşureler yıllardır mahalle halkının tercih ettiği tatların başında geliyor. 

PAYLAŞ

Buse Nil Tokur

Muğla’nın Menteşe ilçesinde Zeliha Köseoğlu’nun yaptığı aşureler yıllardır mahalle halkının sevilen tadı olarak ilgi görüyor. Muharrem ayına girdiğimiz şu günlerde şifa kaynağı olduğuna inanılan aşure hakkında görüşlerini aldığımız Zeliha Köseoğlu, Aşurenin Nuh'un Gemisi karaya oturunca gemide bulunanların ellerinde kalan son erzaklarla yaptıkları yemeğin adı olduğunu söyledi. Aşurenin en az 7, en fazla 41 malzemeyle yapılabileceğini ifade eden Köseoğlu, “Aşurenin olmazsa olmazı ise, buğdaydır. Aşureyi buğday, nohut, üzüm, fasulye, fındık, fıstık, badem, ceviz ve susam koyup yaparız” dedi. 
Köseoğlu, “Susamlarımızı önceden kavurup buğdayımızı iyice ezerek, diğer malzemelerle kaynatırız. Yöreden yöreye yapılışı değişiyor ama ortak olan şu ki, aşure herkesçe şifa olduğuna inanılıp dualar edilerek hayır amaçlı dağıtılır dedi. 
Aşureden kalan artıkları ağaç diplerine döktüklerini ve daha fazla verim aldıklarını belirten Zeliha Köseoğlu, “Her yıI Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü olarak kutlanır ve o günlerde kazanlarda kaynatılan aşureleri herkes komşularıyla, sevdikleriyle paylaşır. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, Yunus'un balığın karnından çıkması, Eyyüb’ün iyileşmesi gibi olaylar bu günde olmuştur. Bu nedenle aşurenin şifalı olduğuna inanılır. İnsanları bir araya toplayan ve hayırlara vesile olan bu lezzetli yemeği geçmişten günümüze kadar geldiği gibi bizde bizden sonraki nesillere ulaştırmalıyız. Böyle güzel geleneklerimiz yaşatılmalı” diye konuştu.


 

  • Etiketler
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN