Muğla'da Aşure kazanları kaynıyor

İslam âleminin önemli aylarından biri olan Muharrem ayı geldi, aşure kazanları Muğla'da da kaynamaya başladı. Aşure günü için bir yandan kazanlar erkenden kaynamaya başlarken diğer yandan vatandaşların hazırlıkları sürüyor.

PAYLAŞ

 

Sinan Boyacı

Muharrem ayında akla ilk gelen gün olan aşure gününe hazırlıklar başladı. Muğla’nın tanınmış esnaflarından İllede Biz ’de çalışan Mehmet Yıldız ve eşi Dursel Yıldız, aşure yapımlarının arttığını söyledi.

Aşure yapımının özen istediğini söyleyen Yıldızlar; “Muharrem ayı girdikten sonra aşure yapımına başlanır. Aşureler, genelde Muharrem ayının 10. günü yapılmakla beraber daha önce yapmaya başlayanlarda oluyor. Aşure yapılırken malzeme çok önemli. Alırken de, yaparken de büyük özen gerektirir. Öncelikle gerekli bakliyatlar buğday, mısır, nohut ve fasulyedir. Aşuremizi zenginleştirici, tat verici ve de görsel manada tamamlayıcı olarak ise kayısı, incir, üzüm, nar ve dut kullanılır. Buna istinaden tercihe bağlı olarak tarçın, karanfil ve kuş üzümü de kullanılabilir.” Şeklinde konuşur.

Sayılan malzemeleri her türlü kuruyemişçi ve aktardan temin edebilirsiniz. Fiyatlarıysa şu şekilde;

Aşurenin yapıtaşı buğdayın kilosu 5 TL. Bademin kilosu 80 TL. Fındığın kilo 60 TL. Fıstığın kilosu 20-30 TL. Kayısının kilosu 40 TL. En çok kuru kayısı, kuru üzüm, susam fındık ve fıstık tercih ettiklerini söyleyen Yıldızlar kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerektiğini vurguladı. “ Kullanılan buğday, mısır, nohut ve fasulye aşure yapımından  bir gün önce sıcak suyun içerisine konup yumuşatılması gerekiyor. Kullanacağımız diğer malzemeler de aşurenin yapılacağı gün ufak ufak kesilip yapıma hazır hale getirilmelidir. Her şey hazır olduktan sonra bakliyatlarımız ve kuruyemişlerimiz karıştırılıp harmanlanarak eşsiz bir lezzet ve derin bir kültürel birikim olan aşure çıkıyor.  Özellikle Muharrem Ayı’nın vazgeçilmez tadı olan aşure bu şekilde ortaya çıkıyor. Herkese şimdiden afiyet olsun. Allah kabul etsin.” diye konuştu.

  • Etiketler
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN