Vatandaşların yeni gözdesi 

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Yenice Mahallesinde tamamen taş ve ahşaptan inşa edilmiş doğal bir yaşam köyü olan Yenice Vadi, vatandaşların yeni gözdesi. Akyaka'ya 10 km uzaklıkta olan Yenice Vadi'nde eko turizme teşvik için, yöreye ait eski mesleklerin canlandırılması hedefleniyor. 

PAYLAŞ

Sinan Boyacı

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Yenice Mahallesinde tamamen taş ve ahşaptan inşa edilmiş doğal bir yaşam köyü olan Yenice Vadi, doğal güzelliği ile bölge halkının yeni gözdesi haline geldi. İşletme sahibi Çağlar Bozkurt (42) tarafından kendi köyüne eko turizmi teşvik etmek için, köy içerisinde yöreye ait eski mesleklerin canlandırıldığı, küçük taş dükkânlar, atölyeler, hayvan çiftliği, kendi kullanacakları sebze ve meyveler için seralar, eğitim salonu ve bir adette butik müze bulunduğunu söyledi.
Tarım ve turizmin dost olabileceğini söyleyen Çağlar Bozkurt, “18 yaşına kadar bu köyde çalıştım. Muğla pazarında üreticilik yaptık. Daha sonra Akyaka'ya geçtim. Akyaka'da yaklaşık 15 yıl hizmet verdim. Orada doğa turizmi yaptım. Biraz daha unutulmuş yerleri değerlendirdik. İnsanlara kaliteli hizmet verebileceğimiz, niş turizmine ağırlık verdik. O mekânların fikri buranın mayası oldu” diye konuştu.
“HAYALLERİNİN İŞİ”
“Turizmi kırsalla birleştirmek istiyoruz” diyen Bozkurt, “Evimin bulunduğu yerinin sit alanı olması nedeniyle başka araziler baktık ama en sonunda bu arazide karar kıldık. Burayı da 2001 yılında yabancı misafirlerimle otururken hayallerimden bahsetmem sonucu onlarında bu hayalde yer almak istemeleri sonucu hayata geçirmeye karar verdik. Tam anlamıyla ortak olarak burayı 2006 yılında aldık. İzinlerini alıp özel imarını yaptık. Buranın inşaatına başlamamız 2017 yılını buldu. Tarım İl Müdürlüğü'nden hibe bazında kırsal turizm desteği aldık. O destekle beraber başladığımız inşaatımızı 2 sene içinde tamamladık. Tamamen boş olan bir araziyi bu şekle getirdik. İşletmeye başlayınca farkı zorluklarla karşılaştık. Suyu, yolu hepsi ayrı dertti. Zorluğu çoktu ama biz elimizden geldiğince aştık. Biz turizmi kırsalla birleştirmek istiyoruz. Ekolojik turizm bakımından Türkiye'nin en kapsamlısıyız diyebilirim. Burada hayvanlarımızdan, bahçemizden elde ettiğimiz ürünleri kullanıyoruz. Gelen misafirlerimiz bahçemizle ve hayvanlarımızla vakit geçirebilirler, mutfaklı odalarımızda yemek yapabilirler, topladıkları ürünleri mutfağa bıraktıklarında biz onlara servis edebiliriz. Türkiye'deki ekolojik turizmin nadir örneklerinden bir tanesi. Bizim amacımız burada domates bitince bunu bu yöreden karşılayabilmek” dedi. 
“KÖYLÜLERE İŞ İMKANI”
Köylülere iş imkanı sunarak, yaptıkları ürünleri müşterilere sunmasını sağladıklarını söyleyen Çağlar Bozkurt, “Burada yoga yapılabiliyor. Onun haricinde yapmak istediğimiz etkinliklerden bir tanesi kendi buğdayımızın hasadını yapıp burada kurduğumuz yel değirmenimizde öğütüp un elde etmek ve kendi ekşi mayalı ekmeğimizi yapmak. İneklerimizden sağdığımız sütten kendi ürünlerimizi elde etmek. Arka tarafta atölyelerimiz var; terzi, berber, eskici, mum atölyesi, sabun atölyesi var. Köylülerimiz de ürünlerini burada sunabiliyor. Köydeki kadınlarımızın üretmiş oldukları reçeller var, biz bunlara ücretsiz olarak yer açıyoruz. El işlerimiz gelecek zamanla. Şuan uçaklar kalkmadığı için yerli turistlerimiz tercih ediyor. Bir sonraki hafta ise tamamen yabancı turist gelecek. Dünyaca ünlü bir yoga hocası gelecek, uluslararası bir etkinlik olacak. Yoga hocalarından buradaki müşteriler ve gelen misafirlerde faydalanıyor” şeklinde konuştu. 
“ZANAATKÂRLARIMIZA KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK”
“Yörede el sanatlarıyla uğraşan zanaatkârlarımıza kapımız her zaman açık” diyen Bozkurt, son olarak sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz burayı inşa ederken bir tane bile ağaca zarar vermedik. Aksine burayı daha da canlandırmaya çalıştık. Bir sürü ağaç türü getirdik. Buranın doğal yapısını bozmadık. Bu süreç bizi olumlu etkiledi. İnsanlarımız pandemiden dolayı bu tarz yerleri daha fazla tercih etti. Tesisimize rezervasyonlu hizmet veriyoruz. Bunun sebebi de hizmet bazlı bir iş anlayışımız olması. Yörede el sanatlarıyla uğraşan zanaatkârlarımıza kapımız her zaman açık. İsteyenlere burada ücretsiz bir yer tahsis ederiz. Bunlar için kurslarımız da olacak. Yakın zamanda yemek yapma kurslarımız başlayacak. Yöresel ürünlerimizi yaşatacağız.”

  • Etiketler
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN