Yerel ekonomi ne demek?
Yerel ekonomik kalkınma, bir ekonomik kalkınma modeli olarak kısaca; yeni iş alanları yaratmak ve kent ekonomisini canlandırmak için en etkili önlemlerin belirlenmesi ve bu önlemlerin mümkün olduğunca verimli bir biçimde bütünleştirilmesi olarak tanımlanabilir.
Kalkınmanın tanımı nedir?
Kalkınma, ekonomik ve sosyo-kültürel yapıda bir değişiklik, üretimde ve kişi başına düşen milli gelirde bir artış anlamına gelir (Savaş, 1979). Başka bir deyişle kalkınma, bir ülkenin yapısal özelliklerinde olumlu bir değişikliktir (Geray, 1991).
Yerel kalkınma stratejisi nedir?
Yerel Kalkınma Stratejisi (YKS), çok sektörlü LEADER yaklaşımı kuralları çerçevesinde, belirli bir coğrafi alan için Yerel Eylem Grupları (YG) tarafından, bölgenin öncelikleri dikkate alınarak hazırlanan bir kalkınma belgesidir.
Bölgesel kalkınma nedir kısaca?
Bölgesel kalkınma, ülkenin farklı bölgelerindeki ekonomik ve sosyal yapıyı iyileştirerek kaynakların etkin bir şekilde dağıtılmasını sağlar, ekonomik ve sosyal bütünleşmeyi sağlar ve bölgeler arası refah düzeyini artırır.
Yerel yönetim ne demek kısaca anlamı?
Yerel yönetim, bir ülkenin belirli bir bölgesindeki yerel birimlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve hizmetleri örgütlemek ve yönetmekle sorumlu idari birimlerdir.
Yerel kalkınma alanları nelerdir?
Kentleşme.Göç ve sosyal uyum.Kültür.Çevre yönetimi.Veri ve yönetim.Yerel diplomasi.Yerel kalkınma.Afet yönetimi.Daha fazla makale…
Bir ülkenin kalkınması neye bağlıdır?
Siyasi istikrar, doğal kaynaklar, insan sermayesi, teknolojik yenilikler ve dış ticaret gibi faktörler ekonomik kalkınmanın gidişatını etkileyebilir. Bu nedenle, her ülke veya bölge kendi özel koşullarına ve ihtiyaçlarına uygun bir ekonomik kalkınma stratejisi geliştirir.
Kalkınma çeşitleri nelerdir?
Sürdürülebilir kalkınma üç kategoriye ayrılabilir: Çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik sürdürülebilirlik ve sosyo-politik sürdürülebilirlik.
Ekonomik kalkınma nasıl ölçülür?
Büyüme geleneksel olarak gerçek (gayri safi yurtiçi hasıla) veya gerçek GSYİH büyüme oranının yüzdesi olarak ölçülür. GSYİH genellikle gerçek terimlerle hesaplanır. Örneğin, “enflasyona göre ayarlanmış” terimi, enflasyonun mal ve hizmetlerin üretim fiyatları üzerindeki net satış etkileri için kullanılır.
Kalkınma planlarının amaçları nelerdir?
Kalkınma planı, Türkiye’de 1963 yılından itibaren devlet tarafından hazırlanan ve ekonomi, sağlık, eğitim, ulaşım, sosyal güvenlik, adalet vb. konuları kapsayan bir plandır. Sorunların giderilmesi ve geliştirilmesini amaçlayan ve kamu sektöründe uygulanacak politikaları belirleyen bir plandır.
Kalkınma göstergeleri nelerdir?
Kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla, ekonomik büyüme, tasarruf, sabit yatırım gibi ekonomik göstergeler ile yaşam beklentisi, ölüm oranları, doktor başına düşen nüfus gibi sağlık göstergeleri olmak üzere yedi gösterge kullanıldı.
Yerel eylem grubu nedir?
Yerel Eylem Grubu (YEG) Nedir? Yerel Eylem Grupları, bölgeleri için ortak bir strateji uygulamak üzere bir dernek olarak bir araya gelen kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve yerel olarak faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinden oluşan yerel topluluklardır.
Türkiye’nin ilk bölgesel kalkınma projesi nedir?
Güneydoğu Anadolu Projesi, Türkiye’nin ilk bölgesel kalkınma projesidir. Güneydoğu Anadolu Projesi, 1970’lerde yalnızca sulama ve hidroelektrik üretimi için bir proje olarak başladı.
Dap hangi illeri kapsar?
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı birbirine bağlı 14 ilden (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van) oluşmakta olup merkez teşkilatı Erzurum’dur. . Uygun bir ortamın yaratılmasını sağlamak.
Dokap hangi illeri kapsar?
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9140 sayılı Kararname ile Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinden oluşan DOKAP BKİ sorumluluk alanına Tokat ili de eklenmiş ve il sayısı dokuza çıkarılmıştır.
Ekonomi türleri nelerdir?
Dört ana ekonomi türü vardır: geleneksel ekonomiler, piyasa ekonomileri, planlı ekonomiler ve karma ekonomiler. Dört ana ekonomi türü vardır: geleneksel ekonomiler, piyasa ekonomileri, planlı ekonomiler ve karma ekonomiler.
Yerelleşme ekonomisi nedir?
Yerelleşme ekonomileri, aynı alanda bulunan ve aynı endüstriye ait olan firmaların oluşturduğu kümelenme ekonomileridir. Yerel endüstri düzeyinde meydana geldiklerinden, firmalar için dışsal, endüstri içinse içsel sonuçlar doğururlar (Küçüker, 1998).
Ekonomi nedir kısaca tanımı?
Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim ile ithalat ve ihracattan oluşan bir insan faaliyetidir. İnsan ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan her türlü faaliyeti içerir. Ekonomi, belirli bir bölgedeki ekonomik sistemden oluşur.
Ekonomi kaça ayrılır?
İnsanların sınırsız tüketim isteklerinin sınırlı (kıt) kaynaklarla en iyi şekilde nasıl gerçekleştirilebileceğini inceleyen bilim dalı olan ekonomi, genel olarak mikroekonomi ve makroekonomi olmak üzere ikiye ayrılır.