Pantolon ile namaz kılınabilir mi?
Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları hariç bütün vücudu mahremdir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, Ts. I, 46). Bu sebeple namaz kılarken vücut hatlarını belli etmeyen ve tenini göstermeyen kıyafetler giymelidir. Bu sebeple kadınların dar ve opak pantolonla namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Namaz kılarken etek giymek şart mı?
Namazda giyilen elbise çok dar olmamalıdır. Bu, takva ve namaz adabıyla bağdaşmaz. Diz üstü çorap giyilirse ve etek sadece dizlere kadar uzanırsa, namaz geçerli olsa bile mekruh olur. Bu nedenle namaz sırasında uzun elbise veya etek giymek gerekir.
Kadının pantolon giymesi caiz mi?
Soru: Kadınların kadın pantolonu giymesi haram mıdır? Kadınları taklit etme niyeti olmasa bile, bir erkeğin boynuna kolye, koluna bilezik veya kulağına küpe takması caiz değildir. Çünkü bu, kadınları taklit etmekle eşdeğerdir. Bir kadının, kadınları taklit etme niyeti olmasa bile, pantolon giymesi caiz değildir.
Namaz hangi kıyafetle kılınmaz?
İş elbisesi, büyüklerin önüne çıkmaya izin vermeyen elbise veya kokan elbise ve çorapla namaz kılmak mekruhtur. Başka elbisesi yoksa mekruh değildir. Parası varsa satın almalıdır. Temiz ve bol pijama veya gecelikle evde namaz kılmak mekruh değildir.
Erkekler dar pantolonla namaz kılabilir mi?
Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir. Erkeklerin namaz kıyafetlerinin de bu hususların hepsine uygun olması gerekir.
Kadinlar çorapsız namaz kılabilir mi?
Kadınların çıplak ayakla namaz kılmaları caiz midir? Kadınların ayakları, Hanefi mezhebinin tercih edilen görüşüne göre mahrem bölge olmadığından, topukların yukarısı görünmediği sürece çorapsız namaz kılabilir (Marğinânî, el-Hidâye, 1/45; Mawsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Pijama ile namaz kılınır mı?
Namaz Allah ile bir karşılaşma olduğundan, namaz kılarken temiz, şık ve güzel kıyafetler giymek gerekir. Eski püskü kıyafetlerle namaz kılmak, namazın önemli olmadığı izlenimini verir. Bu nedenle pijama veya benzeri yatak takımlarıyla namaz kılmak uygun değildir.
Namazda pantolonu yukarı çekmek namazı bozar mı?
Pantolon veya elbiseyi kesir sayılacak bir şekilde çekmek namazı bozar.
Etek altı traşı olmadan namaz kılınır mı?
Allah’a hamd olsun. “Kasık kıllarını tıraş etmek tabiatın sünnetlerindendir. Bu konuda sahih olan hadislere göre, kırk günden fazla geciktirilmemelidir (kırk günden fazla geciktirilmemelidir). Kırk günden fazla geciktirilmesi namazın sıhhatini etkilemez (namaza zarar vermez).
Tesettürlüler pantolon giyebilir mi?
Çünkü daha iyi bir tesettür sağlama özelliğine sahiptir. Pantolonun üzerine giyilen elbise tercihen ayaklara kadar uzanmalıdır. Ancak pantolon dar değilse dizlere kadar uzanan bir üst pantolon giymek de yeterlidir. Ancak kadınlar tesettürlerinin dindarlığa dayalı olduğundan emin olmalıdırlar.
Kadınlar şalvarla namaz kılabilir mi?
Vücudu örtmek için rahat kıyafetler giyilebilir. Bu kıyafetle kesinlikle kapıdan çıkma, pencereden dışarı bakma, balkonda oturma veya görüntülü veya internet aramalarında görünme riskini almamalısınız. Namaz sırasında örtülmesi gereken uzuvları örttükten sonra bu kıyafetle namaz kılabilirsiniz.
İlk pantolon giyen kadın kimdir?
Pantolon giyen ilk kadın Coco Chanel’dir.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre, rutûbetu’l-ferc temiz kabul edilir (İbn Abidin, Reddül-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşması namaza mani olmaz. Dolayısıyla tampon veya hijyenik ped kullanma zorunluluğu yoktur.
Cünüp iken namaz kılmak günah mıdır?
Cünüp iken uyumak, yemek ve içmek zararlı mıdır? Cünüp olan bir kimse namaz kılmak veya Kur’an okumak gibi ibadet ve itaatleri yerine getiremez. Bu nedenle kişi, ilk fırsatta abdest alarak dini yükümlülüklerini yerine getirmesini engelleyen bu durumdan kurtulmaya çalışmalıdır.
Regl iken namaz kılınırsa ne olur?
Bu durumda adetli iken namaz kılmak doğru değildir. Farz veya sünnet açısından zamanı değerlendirirsek, normal bir namaz ise hiçbir namaz kılınamaz.
Diz üstü pantolonla namaz kılınır mı?
Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli âlimlerinin çoğunluğuna göre, bir erkeğin avret yeri göbek ile diz kapağı arasındadır. Hanefiler diz kapağını da avret yerlerine dahil etmişlerdir. Hz. Peygamber bir hadislerinde şöyle buyurmuştur: “Müslüman erkeğin uylukları avret yeridir.” (Ahmed, III/478).
Namazda pantolonu yukarı çekmek namazı bozar mı?
Pantolon veya elbiseyi kesir sayılacak bir şekilde çekmek namazı bozar.
Kapşonla namaz kılınır mı?
Cevap: HAYIR. Esas olan başı örtmektir. Ancak büyüklerin önüne çıkılamayacak kadar eski püskü bir elbiseyle namaz kılmak mekruhtur.
İç camasirsız namaz kılınır mı?
İslam dini, dini görevlerini yerine getirmemek için bir mazereti olanlara bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, mazeretli bölgeden çıkan kan, irin, idrar veya irin gibi şeylerin mazeretli kişinin iç çamaşırına bulaşması, mazeretli durum devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel değildir.
Kadınlar evde eşofmanla namaz kılabilir mi?
Vücut hatlarını belli eden, üzerinde hiçbir örtü olmayan pantolon veya eşofmanla namaz kılmak caiz olmakla birlikte, bu şekilde namaz kılmak mekruhtur. Ancak, namaz kılarken pantolon veya eşofman üstüne diz hizasında gömlek veya tunik giymek mekruh değildir.
Eteğin altında bir şey olmadan namaz kılınır mı?
Eteğin altına herhangi bir özel giysi giyme zorunluluğu yoktur.
Kadınlar iç çamaşırsız namaz kılabilir mi?
Namazda en önemli şey bedeni kapatmaktır. Bu bakımdan, eğer sadece etek giyerek tesettür sağlanıyorsa, namaz bu şekilde kılınabilir. Namazın farzlarından biri de, namaz sırasında örtülmesi gereken yerleri örtmekle ilgili olan Setr-i Avret’tir.
Resimli iç çamaşırıyla namaz kılınır mı?
Üzerinde resim bulunan elbiselerle namaz kılabilir miyim? Namaz kılarken üzerinde canlı yaratık resimleri bulunan elbiselerle namaz kılmak hoş değildir. Mümkünse bu elbiseleri çıkardıktan sonra namaz kılınmalıdır. Bu tür elbiselerle namaz kılmak mekruh olsa bile, bu şekilde kılınan namaz sahihtir (Marğinânî, el-Hidâye, 1/65).